Skadligt att sitta fel vid datorn?

Idag sitter människor ungefär mellan två till sex timmar om dagen framför en dator. Beroende å vad man jobbar med så kan det variera men det finns även dom som sitter ännu mer. Detta kan vara skadligt och är skadligt enligt vissa forskningar som har gjorts.

Sitta stilla.

När man sitter framför sin dator sitter man inte rakt och riktigt enligt ergonomins ”lagar”. Detta gör att folk blir mycket stela och får smärtor. Jag tycker att man ska tänka lite på hur man sitter framför sin dator och även kolla på vad det är för stol man sitter i.

En lite dyrare stol med mer funktioner är att rekommendera och dom har oftast bäst kvalité. Men det ät ju också en smaksak för var och en. Känner du att du sitter dåligt eller om du känner att du får ont av en viss ställning du sitter. Då bör du kolla upp hur det är bästa att sitta i en stol framför en dator.

 Bästa Ställningen.

Att sitta bra kan man lätt kola upp på internet. Det bästa tipsen jag kan ge är att man sitter med rak rygg och med benen i 90º med fotsulan i golvet eller på en fotplatta. Det krävs också en stol med mjuka sittdynor och även en mjuk och bra för ryggen.

Armstöd och nackstöd är också viktigt för att du ska sitta harmoniskt och bekvämt. Armstöden ska helst vara i samma höjd som ditt skrivbord för att armarna ska kunna få vila på skrivbordet och armstöden samtidigt. Den bästa kombinationen är egentligen en multifunktions stol och ett höj och sänkbart skrivbord.desk-312595_640

Ett sådant skrivbord kostar dock en hel del pengar. För det kan ju vara ganska svårt att få det perfekta läget med fötterna i golvet i 90º vinkel och samtidigt få armarna i 90º och jämt med skrivbordet. Den bästa lösningen till det är ett fotstöd eller en fotpall som det också kallas. Det är ett billigare och kanske till och med bättre för vissa att ha.

admin