Sömn och ögon

Oto_godfrey-multi_screen_studioVåra datorskärmar påverkar oss väldigt mycket beroende på hur mycket vi sitter framför en skärm. Sitter du en lite kort stund påverkas du inte så jätte mycket. Men om du jobbar med datorer och du sitter framför en skärm hela arbetsdagen tar det väldig mycket utav din energi. Men utan våran datorskärm så hade vi ju inte kunnat klara av att göra vårt arbete så vi klarar ju oss inte utan dem heller.

Synen

Synen är det som påverkas mest utav att sitta framför en skärm en hel arbetsdag. Genom att stirra in i en skärm hela dagarna kan medför nedsatt syn och andra sjukdomar för ögonen. Det påverkar väldigt mycket på våran näthinna men också resten av vårt syn system. Ett annat problem är också att man får väldigt lätt huvudvärk av ljuset och strålningen från skärmarna.

Dagens skärmar så blir det ju bara bättre och bättre kvalité. Fantastiska färger och häftiga bildupplevelser som håller ögat hela tiden intresserad men som samtidigt är väldigt dåligt för våran syn. En modern skärm är mycket skonsammare för dina ögon än en äldre skärm.

Att sitta framför en skärm hela dagen kan vara speciellt farligt om du redan lider av ett synfel. Om du gör det är det mycket viktigt att du alltid använder glasögon eller linser som har rätt styrka.  Glasögon och linser behöver inte vara särskilt dyra om du använder dig av en prisjämförelsesida såsom linser.com för att hitta var du köper dem allra billigast.  Det finns alltså ingen ursäkt att inte använda linser eller glasögon om du behöver göra det.

Kvalité

Att skärmarna påverkar vår syn behöver inte betyda att dom är dåliga på något sätt. Det handla oftast om vilken bilkvalité det är inställt på. Det är många aspekter som ska väga in för att få en bra bildkvalité som inte påverkar din syn lika mycket. Ett bra operativsystem som du kan välja bland många olika inställningar, kabeln mellan din dator och din skärm samt grafikkort som kan leverera den bästa bilden till din skärm.

Skärmen

En bra justerad skärm kan underlätta väldigt mycket i ditt arbete. En dåligt justerad skräm medför oftast huvudvärk samt att du blir ofokuserad och omedvetet kanske till och med inte tar i tur med de arbetsuppgifter som du ska göra. Skärmen som är dåligt justerad kan ge dig huvudvärk och ögonproblem efter en lång arbetsdag. Det betyder då att du kanske blir trött och inte orkar göra mer under dagen. Då sätter man kanske sig oftast framför Tv:en för att ta det lugnt men i själva fallet så blir du mer trött och får mer huvudvärk framför en tv än framför din dator skärm.

Sömnbrist

TV:n har ofta en låg bildgenereringsfrekvens dvs. den flimrar till och med vanligen betydligt mer än de sämsta datorskärmarna. Skärmar strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag. Vår kropp reagerar på att det bli mörkt och säger då till att nu är vi trötta och då kommer sömnhormonet melatonin fram. Men om man då en stund innan suttit med en skärm som skickar ut denna frekvens med ett blått ljus så trycker kroppen undan melatoninet som gör att det blir svårare att somna.

Viktigt med sömn

Eftersom att sömn har en väldigt stor inverkan på oss, så som minnet och anda aspekter är det inte smart att kolla på tv eller en film precis innan man ska gå och lägga sig. Många tror att det är själva aktiviteten som man tittar på som påverkar att vi inte kan sova efter en film eller liknande. Det är faktiskt det blåa ljuset som påverkar vår kropp och lurar den helt enkelt.

sleep-25528_640Många säger kanske också att dom somnar mycket lättare framför tv:en eller till en film på sin surfplatta. Men det finns studier som säger att de som går och lägger sig efter kollat på en skärm somnar mycket svårare och sämre minne på morgonen när de vaknat.