Vårt sociala liv

social-media-400854_640Datorer, mobiler och surfplattor påverkar vårt sociala liv väldigt mycket eftersom vi går med dem hela dagarna. Idag använder vi mobilen till att chatta mer än att gå och pratat med personen face to face. Idag kan man se väldigt många som sitter på ett kafé eller liknande att istället för att prata med varandra så chattar dom och sitter på andra sociala medier än att prata med varandra. Det man gör tillsammans är kanske tar ett kort med varandra sedan lägger man ut det på var och ens sociala medier och sen gör man inte mycket mer.

Sociala medier

Detta beteende är mycket vanligt mellan åldrarna 15-30. Vi är mer intresserade utav att kolla våra sociala medier om vem som har gjort vad och vem som gör vad än att prata med varandra. Detta påverkar ju självklart det sociala livet, du håller dig samtidigt uppdaterad på allt som hände runt omkring dig men tappar sättet hur du ska agera i en personlig situation. En genomsnittlig ungdom kan sitta runt 5 timmar i sträck om dagen.

Idag använder vi oss utav datorer mer än någonsin. Den användes nu på nästan alla gymnasier skolor och på alla arbetsplatser på något vis. Det används inte bara till privat bruk längre utan i stort sätt överallt i samhället. Man använder det lite för att hålla koll på sin släkt och sina vänner över alla de olika sociala medier. Det är inte heller bara bundet till vår egna dator utan nu kollar vi upp allt via våra mobiltelefoner eller surfplattor som fungerar på samma sätt som vår dator.

social-349597_640

För unga användare

Redan vid 10 års ålder används vissa utav många sociala medier. Är ett 10 år gammalt barn mogen för att surfa på internet och har dem koll på sin egen integritet eller på andras integritet. Det som är en fördel med vårt media sociala liv är ju att man kanske kan skapa sig fler vänner från olika orter runt om i landet. Nu är den största sociala median Facebook, så stor att till och med våra vuxna använder det mer flitigt än de flesta ungdomar. Detta gör kanske att en del ungdomar slutar att använda sig utav Facebook just för att dom inte vill vara på samma ställe som deras egna föräldrar eller liknande.

Mobbning

Nätmobbning är något som växt fram på grund utav alla sociala medier. Nu för tiden är det inte lika vanligt att folk mobbas på skolan utan man kränker folk över våra sociala medier. Det är lite som om folk gömmer sig bakom sina skärmar eller liknade, och då kan det oftast vara grov mobbning. Nästan värre än i verkligheten. Föräldrar bör egentligen ha lite mera kolla på vart deras barn och ungdomar befinner sig på webben.

facebook-like-76535_640Sociala medier har väldigt mycket med att folk vill ha uppmärksamhet. Man vill ha så mycket ”likes” som möjligt för att känna sig bekräftad av vänner samt killar/tjejer. Det kan vara positivt för en person i tonåren där man jobbar som mest på sin egen självkänsla. och detta kan hjälpa till lite på traven, men även kan det få en negativ effekt om istället mobbningen böjar över de bilder eller liknande man lägger ut.

Går miste om verkligheten

Det man kan tyda på detta beteende vi har med våra sociala medier är att vi går lite miste om det verkliga livet. Vi slösar i stället flera timmar på att sitta framför mobil/dator eller liknande hellre än att vi går ut och träffar vänner och nära och kära. Och detta förstör ju vårt sociala liv som egentligen är bland människor inte bland människor på internet i ett chattrum.

Det förekommer väldigt mycket lögner bland våra sociala medier bland annat mycket brott som vi är väldigt omedvetna om. Många utav flickor/pojkar som skapar sig ett konto på sociala medier ljuger om deras ålder och lägger upp utmanande bilder som kanske får dem att se ut som 4 år äldre. Det förekommer också åt andra hållet att äldre sätter en lägre ålder och har fakebilder för att de vill komma i  kontakt med yngre människor.