Dåliga sovvanor?

Man känner sig oftast trött dagen efter att man kollat på en film eller suttit vida datorn kvällen innan. Det känner nog de flesta om man tänker efter, och att sitta framför tv:en eller datorn innan man går och lägger sig är inte bra för hälsan. Det är något allvarligt och något man bör tänka till om.

Barn.

6969930840_8b150e7227_oBarn går oftast och lägger sig senare och har svårt att somna när dom har fått sitta framför en tv eller en dator. Om du har barn bör du inte köra på den här “låt hen somna till en film” för att man är lat och inte orkar natta sitt barn. Låt dem helst vara utan allt sånt en till två timmar innan läggdags.

Sömn är en minst lika viktig faktor som att man ska äta rätt och röra på sig för ett sunt liv.

“Dålig sömn sänker betyg. Var tredje svensk tonåring sover för lite. Och dåliga sömnvanor ger sämre betyg. SvD har testat sömnkontot hos en femteklass. Sena aktiviteter och Skype var några av orsakerna till att det ibland kunde bli sena kvällar.”

SvD gjorde ett test med en åk fem i Stockholm. Där det visar på att barn som använder datorer, mobiler eller sitter framför tv:en innan läggdags får sämre betyg och har det svårare att klara av skolarbetet.

Vi sover ca en tredjedel av våra liv!

Vi alla behöver oss en god natts sömn för att klara av vardagen.Vi behöver det för att vår kropp ska kunna återhämta sig och ladda sina batterier och fungera som den ska. Dom som behöver mest sömn är tonåringar och barn. Man brukar säga att ett barn behöver ca 10 timmars sömn, medans en tonåring behöver ca 8-10 timmar.

En vuxen behöver oftast inte mer än 8 timmar men man brukar säga mellan 6-8 timmar ungefär. Enligt vissa studier sägs det att var tredje vuxen har sömnproblem och andra säger att det är ännu värre. Dom säger att det till och med är varannan vuxen som har stora sömnproblem.

105683669_2263d2d9d9_oSå det man kan sammanfatta är att beroende på vilken ålder man är i så behöver man sova olika mycket. Men det kan även skilja sig från person till person på hur många antal timmar per natt man behöver. Man kan säga att för lite sömn kan vara väldigt skadligt och det är något man bör tänka på mer än man kanske gör. Men För mycket sömn kan också vara skadligt enligt andras tycke och tester som gjort runt om i världen.

admin