Ergonomi

Ergonomi innefattar väldigt mycket, hur man ska gå, stå, sitta, lyfta med mera. Det stora problemet vi har i dagens svenska samhälle är att vi sitter väldig mycket stilla framför en dator antingen på jobbet i skolan eller privat hemma. Allt detta stilla sittande som vi utsätter oss för är ju självklart inte bra i sig. Men det finns ju saker man kan göra för att förbättra sin hållning och slippa alla dessa problem som kan uppstå om man sitter fel.

Problem

Ett av de största problemen man kan få är en så kallad gamnacke. Det innebär att man sitter framåt lutad med huvudet mot datorn, utan något som helst stöd för nacken. De konsekvenser som kan uppstå är ont i nacken, stel och att nacken formar sig till slut som en gams nacke. Ett annat stort fenomen inom datorergonomi är den så kallade musarmen. Musarm betyder att du använder dig utav väldigt små muskler i din hand/handled som du redan använder dig utav under resten av dagen.

SONY DSC Apple_Macintosh_Plus_mouse

Musarm

Musarm uppstår då p.g.a att du använder redan ansträngda muskler ännu mer och det är då värken kommer fram. Som om du skulle gå till gymmet på morgonen och träna ben sedan komma tillbaka samma dag fast på kvällen och träna exakt samma övningar för benen. Alltså så har du ju tränat benen gått på dom hela dagen sedan tränat med dom igen, då skulle verkligen värken komma fram. Det är exakt likadant när det gäller musarm, att du anstränger och använder muskelgrupper som du redan utsätter för belastning hela dagarna ännu mer.

Ställning

Att sitta stilla framför datorn är ju ingen nyhet att det är dåligt för oss människor. Vi alla har åra egna sätt att sitta på, alla har sin egna invanda ställning som man helt enkelt är van med att sitta. Men om denna ställning inte är enligt de ergonomiska begreppen är det nog dags att byta ställning. Om du arbetar med datorer på din arbetsplats och att det ingår i dina arbetsuppgifter att du ska sitta vid din dator. Då är det väldigt viktigt hur du sitter, står och vilken slags utrustning du har. Först behöver man ett justerbart skrivbord som du kan höja och sänka.

Bad_postureDu behöver kunna variera dig genom att kunna ställa dig upp och jobba ibland. Därför behövs ett justerbart bord som du kan höja till ett lagom bord för dig att stå vid utan att huka dig ner eller liknande. Det har också betydelse när du sitter ner att du kan justera ditt skrivbord. Detta för att man hela tiden när man sitter ner ska ha fötterna på golvet.

Inte hängandes utan med fötterna platt mot golvet och knäna i 90° vinkel. Det betyder ju att om du inte har ett justerbart bord och har korta ben så blir ditt skrivbord väldigt högt om det är så att du har korta ben eller liknande. Ett justerbart borde ger dig då möjligheten att ställa in det exakt på det sättet som är bäst för dig personligen.

Computer_Workstation_Variables

Stolen

Stolen är bland det viktigaste när du arbetar och sitter vid en dator. Stolen ska man kunna justera om på alla möjliga olika sätt för att du ska kunna sitta på det bästa sättet utan besvär. En stol ska ha justerbar höj och sänk funktion, justerbara armstöd, justerbart ryggstöd och helst ett nackstöd. Du ska kunna höja och sänka stolen så att du sitter i en bra ställning med knäna i 90° vinkel. Bland det viktigaste är ryggstödet som ska vara bra format för din rygg.

Det är väldigt viktig att du har mycket stöd för ryggslutet där de flesta människor har problem som sitter mycket framför en dator.Ett bra tryck på ryggslutet håller oss i den ställnignen som ryggraden är formad. Ryggstödet ska helst också vara ända upp så att du till och med ska kunna vila dina axlar emot ryggstödet. Sedan ett tillhörande nackstöd som du hela tiden ska försöka hålla nacken emot för att undvika nackproblem och fenomenet som vi kallar för gamnacke.

Armstöd

Justerbara armstöd är också ett bra alternativ att ha så man för en bra höj på armarna. Armarna ska kunna vila mot armstöden och därför förhindra muskelvärk i axlar samt i armarna. Din datorskärm kan också ha stor betydelse om hur du sitter. En liten skärm gör kanske att hukar dig ner föra att du inte ser ordentligt. En större skärm är därför ett bättre alternativ för att också få bort det här med gamnacke.