Samla dina lån – en väg till bättre ekonomi

Har du samlat på dig diverse smålån och krediter som du nu försöker jonglera? Att hantera många lån och krediter kan vara en utmaning och ofta en dyr affär. Smålån tenderar att vara dyra lån, och med många små inbetalningarna att göra kan dessutom avgifter staplas på varandra vilket kan leda till en onödigt hög månadskostnad. Lösningen? Att samla dina lån. I den här artikeln går vi igenom fördelarna med att samla lån, hur processen fungerar och vad man bör tänka på.

samla lån

När du samlar dina lån behöver du inte längre hantera ,många långivare utan bara en.

Fördelar med att samla lån

Bättre räntevillkor

Större lån har ofta lägre ränta än mindre krediter och snabblån. Genom att samla dina lån kan du dra nytta av bättre räntevillkor. Smålån tenderar att vara lån med hög effektiv ränta. Hos en vanlig bank kan du troligen får ett lite större privatlån med lägre effektiv ränta.

Minskade kostnader för avgifter

Genom att samla flera smålån och krediter till ett enda lån kan du ofta få ner den totala mängden avgifter, till exempel fakturaavgifter, och därmed sänka dina månadskostnader.

Ökad överskådlighet

Att ha ett lån istället för flera gör det lättare att hålla koll på din ekonomi. Du vet exakt hur mycket som ska betalas varje månad och till vem. Med många lån att betala av på samtidigt ökar risken för att något faller mellan stolarna, och så drar man på sig förseningsavgifter.

Köp dig tid

Har du ett eller flera smålån med kort avbetalningstid? Ett privatlån från banken med längre avbetalningstid skapar lite större marginaler i din privatekonomi och gör det enklare för dig att hålla sig till avbetalningsplanen. När du får en avbetalningsplan som fungerar för din ekonomiska situation minskar också risken för förseningsavgifter, inkasso och sänkt kreditvärdighet.

Städa upp din kreditvärdighet

Även om du sköter avbetalningarna på dina smålån kommer vissa långivare tycka att det ser illa ut med en massa smålån när de gör en kreditupplysning på dig. Att du till exempel har tagit diverse SMS-lån gör att din privatekonomi kan verka stökig. Om du planerar att till exempel ansöka om ett bostadslån framöver kan det därför vara idé att redan nu se till att få bort de där smålånen och byta dem mot något som ser bättre ut i potentiella långivares ögon – ett enda privatlån från banken.

Skapa en positivt spiral!

Det här är kanske den allra viktigaste anledningen till att samla sina lån. Här ovanför har vi tittat på hur du kan få ned den nominella räntan och undvika diverse avgifter genom att samla dina lån. Vi rekommenderar inte att du köper skraplotter för pengarna du sparar på detta vis, utan de bör gå till att betala ned ditt lån snabbare.

Innan du samlade dina lån ”slösade” du pengar på att betala höga räntor och diverse avgifter. Nu ska du istället lägga pengarna på att betala ned lånebeloppet med så mycket som möjligt varje månad. Du ska alltså betala mer än vad avbetalningsplanen kräver.

För varje krona du betalar ned lånebeloppet är det en krona mindre för långivaren att ta ut ränta på. När mindre pengar går till ränta går mer till att betala ned skulden ytterligare, så man hamnar snabbt i en positiv spiral.

Att samla dina lån – steg för steg

Kartlägg dina nuvarande lån

Börja med att göra en översikt över alla dina nuvarande lån och krediter. Skriv ned återstående skuldbelopp, räntor, avgifter och återstående löptider.

Jämförselseföretag

Det är vanligt att använda sig av jämförelsetjänster online för att hitta det bästa erbjudandet för att samla sina lån. En fördel är att man ofta kan hitta en lösning som innebär att det bara tas en kreditupplysning. Samtidigt innebär det förstås en risk att lämna sig i händena på ett jämförelseföretag, eftersom de inte samarbetar med alla tillgängliga långivare utan vara ett visst urval. Man får väga fördelar mot nackdelar.

Jämför olika långivare

Titta inte bara på räntan utan även på eventuella avgifter. Jämför effektiv ränta, avbetalningstid och övriga villkor.

Ansök om samlingslån

När du hittat ett bra alternativ, ansök om ett nytt lån hos den aktuella banken eller låneinstitutet. Ange att syftet med lånet är att samla befintliga skulder.

Återbetala gamla lån

När det nya lånet beviljats, använd omedelbart pengarna för att återbetala dina tidigare lån och krediter. Nu har du endast ett lån att betala på.

Att tänka på

Kreditupplysning

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning. Att de görs flera förfrågningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt, även om du aldrig faktiskt tar lånen.

Extra kostnader

Se över eventuella extra kostnader som kan tillkomma, såsom kostnader för att lösa ut gamla lån i förtid. Om du är en privatperosn med vanliga smålån och krediter utan säkerhet bör det inte förekomma några sådana kostnader.

Din ekonomiska situation

Se till att du kan hantera återbetalningen av det nya lånet i enlighet med avbetalningsplanen du godkänner. Det är bättre att välja en lite längre avbetalningsplan än att välja en kort och misslyckas.

Att samla lån är inte en långsiktig lösning om du fortsätter att skuldsätta dig.

Sammanfattning

Att samla lån kan vara ett smart drag för att få bättre kontroll över din ekonomi och bli skuldfri snabbare, men det kräver att du gör din hemläxa och väljer rätt lån för din situation. Ta dig tid att jämföra alternativ och läs noga igenom villkoren innan du bestämmer dig.

admin